28 Ocak 2015 Çarşamba

Ortaçağ duyusalı


Ortaçağ'da neler olmuş öğrenelim istedik.En çok ilgimizi çeken ise şovalyeler. İş Bankasının bu çıkartmalı Ortaçağ kitabını okudu Arat ,kale,şovalyeler,ejderhalar ve mancırıkla uzun uzun oynadı.
Okulda aldıkları satranç derslerinden olsa gerek kurduğu oyunlar bir satranç diliyle olsa da strateji oyunlarına dönüştürdü.

20 Ocak 2015 Salı

Kış duyusalı

Kar kış soğuk dinlemeden Karan her gün sokağa çıkıyor. Bugün çalılardaki kırmızı meyveler dikkatini çekti. Biz de civardaki  ağaçların,çalıların meyvelerini topladık. Mevsimlerden kış olunca elimizde kozalak,yaban mersinine benzeyen bir meyve, at kestanesi ve kuşburnu var.

Bugünkü duyusal incelememizi farklı açılardan da görebilelim inceleyelim diye ayna üzerinde yaptık.

Okuma yazma öğreniyorum




Aratcığım 6 yasinda ve ilkokula başladı. Okulda öğrendikleri ile paralel biz evde onunla ses çalışmalarına başladık.Mevcut eğitim sisteminde el yazısı ile sesleri öğreniyorlar.


Alfabeden farklı harf dizilimleri öncelikleri var,ilk e-l-a-t seslerini öğrendiler. Bizde öğrendiği harfleri havada yazdık, sonra üstteki resimdeki zımpara harflerin  üzerinden elimizle geçtik. El yazısı keçeden harflerimizi tahtanın üzerine koyduk.Tuz tepsisindeki çalışmamızda el yazısı ile sesleri birleştirdik.


Böylece montessori de çokca kullanılan duyularla öğrenme kavramı ile harfleri pekiştirmiş olduk.



19 Ocak 2015 Pazartesi

Kitaplar ve canlandırmalar

Çocuklara  6 aylıkkenden beri kitap okurum.İlk başlarda sadece resimlere bakarak başladık. Zamanla görsel hafızaları gelişti, söyleyebildikleri kelime sayısı arttı. Cümleler kurmaya başladılar.
Bu arada da oldukça zengin bir kütüphanemiz oldu.

Bugün kirpi ile kestane kitabımızı okuyoruz.Dil gelişimi için okuduğumuz kitaplarla ilgili canlandırmalar yapmayı da ihmal etmiyoruz.

Parkta bir sonbahar günü

Bugün parkta kurumuş yaprakları inceledik. Üzerlerine bastık çıkarttığı sesleri dinledik. Anne yere bir ağaç gövdesi çizdi.Karan da bulduğu yaprakları dallarına yerleştirdi. Biraz üşümüş ve esen soğuk rüzgârdan ürpermiş olsakta sonbaharı da sevdik.

Waldorf kite

Karan'a Waldorf el uçurtması yaptım, çok mutlu oldu. Parkta uçurtmayı rüzgarda uçurdu, evde de dans etmek istediğinde alıyor  :)

Yarım tam kavramları meyveler


Meraklı Minik dergisinden çıkan kartlardan meyvelerin yarım kesilmiş halini inceledik. Karan'ın önüne bir sepet meyve koydum. Isimlerini söylerek meyveleri eşleştirdi

Süpriz kutusu

Farklı renklerdeki legoları folyo kağıtlara sardım. Karan merakla ve  sırayla açtı, bulduğu legoyu aynı renkteki yaprakla eşleştirdi.

Light table geometrik şekiller

Ne zamandır bu ışıklı masayı bekliyorduk, dedemiz sağolsun, el emeği göz nuru,sonunda kavuştuk.Arat okulda 3 boyutlu geometrik şekilleri öğreniyor. Bu akşam şekilleri tekrar etmiş olduk.Tabanları  birbiriyle eşleşen şekilleri inceledik.

Gölge eşleştirme

Günlük hayatta kullandığımız  farklı eşyalardan seçip kağıda izlerini çıkartım. Sepete bu eşyaları  koydum.
Karan sepetten aldığı eşyayı kartondaki gölgesi ile eşleştirdi.

Dil çubukları ile şekiller

Bildiğimiz şekilleri dil çubuklarına yarım yarım çizdim.Karan karışık  sunduğum çubuklar üzerindeki şekilleri eşleştirdi, tam şekli bulup adını söyledi.

16 Ocak 2015 Cuma

Kar boyama

Kardan adam yapma, kartopu, karda ayak izleri derken bugün bu beyazlığı biraz renklendirelim dedik.Şişelere gıda boyası koydum üstlerine de birer delik açtım. Serbestçe boyadık karları...


Hikaye taşları

Hikaye taşları dil gelişimi için güzel bir araç,çocukların hayal gücünü de geliştiriyor. Arat ve Karan'a daha önce kendim boyayarak ve üzerlerine çıkartmalar yapıştırarak hikaye taşları yapmıştım. Zamanla silindi yada etiketleri çıktı.Bu taşlar olanlara Yılbaşı hediyem. Arat'ın hikaye taşlarının teması korsanlar,Karan'ın ki daha yalın objeler. Hediyelerini verirken kendi çocuklarınıza kadar kalsın hatıra olsunlar diye bir dilekte bulundum...

Montessori sayı panoları



Arat Montessori sayı panoları ile çalıştı. Aslında boncuklarda yapılan bir çalışma ama biz taşlarla etkinliği yaptık. Önce eline 10 tane taş aldı, her eklenen sayıda üzerine eklenen sayı kadar taşı ayırarak ekledi.

Maşayla aktarma



Aktarma çalışmaları Montessori eğitiminde günlük yaşam becerilerinin bir parçası.
Çocukta dikkat sürelerinin uzaması ve el göz koordinasyonun gelişimine faydası var.
Kolaydan zora önce elle sonrasında kaşık, maşa ve cımbızla sunuluyor 

Biz bugun maşa ile aktarma yaptık.Evdeki kavanoza ponponlardan göz yapıp kapağına bantladım. Amacım aktarma çalışmasını daha eğlenceli hale getirmekti. Karan kırmızı kafalı balığa maşayla balık aktardı :)

Kuşların tüylerini eşleştirme


Kırtasiyeden kuş tüyleri almıştım, geçen gun tekrar elime Alınca,pinterestte gördüğüm bir fotoğraf geldi aklima.Karanla birlikte oyun hamurundan kuşlar yaptık. Tüylerini renklerine göre eşleştirme Karan'a ait...

15 Ocak 2015 Perşembe

Duyu şişeleri


Duyu şişeleri, torbalarını 9 aylıkkenden beri yapıyoruz.
1.Köpükleri kilitli poşetin içine koyduk içine ilgisini çekecek küçük boncuk oyuncaklar ekledik.Elleriyle onları bulup keşfetmeye çalıştı
2.İçinde sim, uğur böceği, dallar olan bir duyu şişesi, küçük aylarda sürekli evirip çevirip,yakalama çabası içinde oluyorlar
3. Nişasta su ve gıda boyasını pişirdim soğumaya yakın kilitli poşetlere koydum.İçlerine yine ilgisini çekebilecek küçük objeler ekledim, mıncıkladık bol bol poşetleri...

Uğur böceklerini eşleştirme



Eşleştirme çalışmalarını çok seviyoruz.Karan Uğur böceklerini aynı renkteki yapraklarla eşleştiriyor.



14 Ocak 2015 Çarşamba

Duygularımı öğreniyorum

I


Arat Karan'a duygularımızı öğretirse...
Yapışkan kağıtlarla mutlu, mutsuz,kızgın ve şaşkın yüz ifadelerini çizdik.
Montessori eğitim sisteminde bir kaç yaş grubundan çocuk aynı sınıfta eğitim alıyor.
Küçükler büyükleri gözlemleyerek kendi kendine yapmayı öğreniyor.Bizde ev okumuzda aynı yöntemi izlemeye çalışıyoruz.Arat üzerindeki resimlerden duygu ifadesini gösterip canlandırıyor, bir süre sonra aynı ifadeyi Karan dan yapmasını istiyor 😄

Aç Tırtıl kitabı ve etkinliği


Aç Tırtıl en sevdiğimiz kitaplardan biri olunca ona uygun bir etkinlik yapalım dedim.
Evde atmadığım su şişesi  kapakları vardı. Arkalarına renkli evalardan yapıştırdım. Bir Kartona da aynı renklerde daireler çizdim. Karan kitabı okuduktan sonra kartondaki tırtılın boğumlarına aynı renkteki kapakları bularak eşleştirdi.

Pipetle mikrop yapmaca




Karan sulu boyadan istediği renkleri seçip kağıda damlattı. Bir pipetle onları üfledi, bende kuruyunca üzerlerine göz ve ağız çizdim, sağa sola dans eden mikroplarımız oldu. Sonra mikroplar üzerine konuşup ellerimizi güzelce yıkadık.

Nefes çalışmaları bu yaş grubu için konuşma açısından oldukça faydalı bir etkinlik

Puffy paint



Kabarık boya yaptık. Kek gibi bir boya oldu,isteyen fırında bile pişirebilir :)

İçindekiler:
1 fincan un
1 paket kabartma tozu
1 kaşık tuz 
Gıda boyası yada parmak boyası

Biz bitmek uzere olan parmak boyalarımızın içine karışımı koyduk, afiyetle oynadık.
Iyi eğlenceler...

13 Ocak 2015 Salı

Korsanlar duyusalı

        Sensory tub ler çocukların duyu gelişimini destekleyen, onların nesneleri, şekil ve boyutlarını oynayarak öğrenebileceği etkinlikler.
Arat ile korsanlar duyusal havuzu hazırladık,Karan'da katıldı oyuna keyifle oynadık.

Montessori materyalleri kombinasyonlar

 


       Montessori materyallerinden pembe kuleler, kahverengi basamaklar ve mavi-kırmızı çubuklarla kombinasyon çalışmalarımızdan..

11 Ocak 2015 Pazar

Uyku Eğitimi


Ne uykusuz bir çocuktu Arat,zaten ilk 3 ay kolikti,hep bir gaz sancısı..
Doktor kontrolünde  sorduk bu çocuk nasıl uyuyacak gündüz uykusuz gece uykusuz,bize Ferber yöntemini önerdi.
Uyku rutinlerinden sonra onu yatağına yatıracaktık ve kendi kendine uyuyana kadar almayacaktık.

-Ağlamaz mı?

-Ağlar dedi doktor.

-Ne kadar sürer?

-İlk başlarda 1 saate yakın

-Kaç gün?

-1 hafta ile 10 gün arasında sürer,sonra ağlamaz kendi kendine uyur.

- Peki dedik ayrıldık.Akşam yatırdık yatağına deneyecektik.

Arat 2-3 dakika içinde ağlamaya başladı ama ne ağlamak.Dayanabilme süremiz 15 dakikaydı.Aldık kucağımıza ilk ve son oldu bu yöntem bize göre değildi.Ertesi gün aradım doktoru biz beceremedik dedim,ben işe gidiyorum çok uykusuzum başka çare?Alın yanınıza sizinle uyusun dedi.
Onun da istediği buymuş zaten:)yine uyandı ama her seferinde kalkıp yatmadık,hep yanımdaydı,kim uydu kim uyandı  bimeden,onun bebek kokusuyla,sarıla sarıla 2 sene geçiridik,iyi ki de almışım yanıma...

2 senenin sonunda kendi yatağına geçti,kendi kendine uyuması 3,5 yaşını buldu.
Ben oğlumla uyumanın keyfini sürdüm,o da gündüz göremediği annesini gece yanında olmasına doydu,bize iyi geldi.

Karan’la durum başkaydı. Arat kendi odasında yeni yeni uykuya dalmayı öğrenmişti.Sürekli sorduğu sorulardan biri Karan’ın nerede uyuyacağı idi,artık annesi ile kardeşimi uyuyacaktı.3.ayın sonunda Karan’ı kendi odasına aldık ve ben diğer uyku meteodları ile tanıştım,okudum,okudum..

Tracy Hogg Ve Kim West.

Bebeği mümkün olduğunca az ağlatarak beni de hırpalamayan bir yöntem bulmalıydım. Uyku metodları içerisinde bana en uygun olanı Kim West oldu

Annenin notları;

  • Hamileliğin aslinda 12 ay olduğu 9 ayı anne karnında 4.trimesterin ise bebeğin doğduktan sonraki 3 ayı olduğu söyleniyor.Bebek ilk 3 ayında kendini anne karnındaki ortamlarda ve anne kucağında rahat hissediyor. O yüzdendir ki ilk 4 ay kundakladık.
  • Anne karnındaki sesleri anımsatan sesler (white noise) ilk 3 ay uykuya dalmadan dinletilebilir
  • Her zaman bir uyku rutinimiz oldu.El yüz yıkama,diş fırçalama,pijama giyme,kitap okuma gibi(yaklaşık 15.dak geçmeyen)
  • Aynı saatte yatırmaya çalıştım.Ama bu saati en son uyandığı saate göre ayarladım.Örneğin akşam üstü uykusundan 16.00 da kalktıysa 5-5,5 saat sonra tekrar uykuya dalabiliyordu akşam 21.00 de yatırdım.
  • Gece uyandığında onun tekrar uykuya dalabilmesi için zaman verdim,hemen kucağıma almadım.
  • 3.aydan sonra yatağında uykuya dalmasına özen gösterdim.
  • Uyku yardımcılarımız vardı,ilk başlarda emzik şimdi ise bir uyku arkadaşımız var,ona sarılıp uyuyoruz.
  •  Karanlık bir oda da uyuyoruz,perdelerimizde gün ışığını geçirmiyor.
  • Karan 6.aydan sonra gündüz uykularından çok kısa zamanda uyanıyordu.45 dakikadan az olan uykularında hep tekrar uyuttum,perdeleri açmadım,bazen uyutma çalışmam uyuduğu süreden daha fazla sürmüş olsada,süreler gittikçe uzadı.

Karan’ın kendi kendine uyuması 1 yaşını buldu.Şimdilerde hastalık,diş çıkarma gibi bir derdi yoksa gece 1 kere uyanıyor.Her doğru yazanı yada bildiğini insan uygulayamıyor.Biraz da annelik içgüdüsü ile su yolunu buluyor..

Deliksiz uykular dileğiyle,

10 Ocak 2015 Cumartesi

Renkli toplarla eşleştirme




Kutuya delikler açıp topların renklerine göre çerçeve yaptık. Karan'dan da renklerine göre topları eşleştirmesini istedim.Halen çok severek oynuyor bu oyuncakla..

Köpeğimize kemik yedirme




Kutudan yaptığımız köpeğimiz..Karan köpeğe yine kartondan yaptığımız kemikleri yedirmeye çalışıyor. El göz koordinasyonu için güzel bir etkinlik oldu, çalışsın minik eller.

9 Ocak 2015 Cuma

Karton kutudan tünel





Karton kutuya iple Eva dan balıklarımızı astık. Kutunun üzerine de Karan'ın tanıdığı şekilleri açtık ve  keşif zamanı...Tünelde sürünüp balıkları almaca ve deliklerden tüneli inceleme 😄

Emzirme Dosyası



Anne sütünün bebeğin gelişimi için önemi ve anne bebek arasındaki bağı güçlendirdiği herkes tarafından biliniyor.Benim yazacaklarım iki oğlumu emzirdiğim dönemde kendime aldığım notlardan...
Arat ilk ay sadece 6 anne sütü ile beslendi.Karan'a ek olarak 4.aydan sonra ara ara akşamları mama takviyesi yaptık.İkiside yaklaşık 15 ay emdiler,keşke daha uzun süre emselermiş diyorum şimdi :)

Kendime aldığım notlardan;

  • İyi beslen,iyi dinlen ve huzurlu ol.
  • Her annenin  bebeğine yetecek kadar sütü vardır.
  • Bebeğin ve memenin kendi ritmi var,kaç CC emdi,en son kaçta emdi yerine bebek her istediğinde emzir,bazen aç olduğu için değil sadece annesinin kucağında olmak için ağlıyordur.
  • Anne sakin ve dinginse bebekte öyle oluyor,aynı şekilde annenin huzursuzluğu,mutsuzluğu bebeğe geçiyor.
  • Su içmek çok önemli, su sütün miktarını arttırıyor,kalitesini arttıran ise yediklerimiz.
  • Her memeyi sonuna kadar emzirmek gerek,son da kalan süt daha yağlı ve doyurucu oluyor.
  • Akşam saatlerinde,anne de yorgunsa eğer, süt azalıyor,bebeği de karnı doymuş şekilde uyutmak önemli. Gündüz bebek uyurken sağıp,akşam uyku öncesi sağılan sütle mama yerine takviye yapılabilir, genelde 3.aydan sonra daha çok ihtiyaç oluyor.
  • İhtiyacın olduğunda bir bilene danış:) Karan 3 aylıkken sütümün azaldığını düşünüyordum,aslında 3.ay süt miktarının dengelendiği bir dönemmiş,hemen araştırmaya başladım,sonunda http://www.lllturkiye.org/ isimli tamamen anne sütü üzerine çalışan kar amacı gütmeyen bir kuruluşun sitesini bulup kendilerine mail attım,çok faydalı oldu.

Sütü arttıran besinlerden;

  • Dereotu
  • Beyaz dut
  • Isırgan otu
  • Boza
  • Bulgur
  • Havuç
  • Kimyon
  • Çörek otu
  • İncir
  • Kuru meyvelerle yapılmış az şekerli hoşaf
Bu notların ihtiyacı olan bir anneye faydası olması dileğiyle..
 

Template by BloggerCandy.com